MİRAS PAYLAŞIMINDA MİRASÇILARIN SERBESTLİKLERİ

17 Ocak 2021, Pazar, 14:45

1. MİRASÇILARIN, MİRASIN PAYLAŞIMI KONUSUNDA ANLAŞMALARI Mirasın taksimi bir özel hukuk işlemidir. Mirasın taksimi, mirasçılar arasında yapılacak olan taksim sözleşmesi geçerlidir. Bu kapsamda mirasçıların oy birliği ile karar vermesi sonucu, taksim usul ve kapsamını akit serbestliği sınırları içerisinde ve miras ortaklığının amacı kapsamında kalmak şartıyla serbestçe tayin edebilirler.


2. MİRASÇILARIN, MİRAS PAYLAŞIMI KONUSUNDA ANLAŞAMAMALARI 

Mirasçılardan birinin mirasın taksimi hususunda karşı çıkması, mirası taksim kapsamında anlaşmazlık için yeterlidir. Uyuşmazlığın söz konusu olduğu hallerde, her bir mirasçının, murisin son ikametgahının bulunduğu yer sulh mahkemesine başvurarak, taksimin yetkili merci tarafından yapılmasını talep etme hakkı vardır.

3. MİRAS PAYLAŞIMININ MİRAS BIRAKAN TARAFINDAN DÜZENLENMİŞ OLMASI

Hukuken miras bırakanın, mirası taksim usulünü ölüme bağlı tasarrufu ile tayin etmesi mümkündür. Miras bırakanın ölüme bağlı tasarrufu ile taksim usulünü düzenlemiş olması halinde düzenlemenin, mirasçıların kanuni miras payına paralel olup olmaması haline göre iki ihtimal ortaya çıkmaktadır.

1. Düzenlenen taksim usulünün mirasçıların miras payına paralel olması halinde, mirasçılar oy birliği ile aksini kararlaştırmadığı sürece taksim bu şekilde yapılacaktır.

2. Düzenlenen taksim usulünün mirasçıların miras payına paralel olmaması halinde, tasarrufun taksim usulünün düzenlenmesi olarak değil, ölüme bağlı bağışlama olarak yorumlanması gerekmektedir. Mirasçılar, miras bırakanın yaptığı ölüme bağlı bağışlamaya uymakla mükelleftir. Yapılan tasarrufun taksim kuralı mı yoksa mal vasiyeti mi olduğu hususunda şüphe söz konusu olduğu durumlarda, miras bırakanın taksim kuralı koyduğu kabul edilir. Bunun dışında yapılan ölüme bağlı tasarruf sonucunda mirasçıların saklı paylarının ihlali söz konusu olduğu hallerde, tenkis talebi ve davası hakları saklıdır.